Korozyon önleme
Zincir yağlayıcıları hafif maruz kalmaya karşı geçerli bir direnç olabilir. Açık havada uzun süre kullanılmaması durumunda veya aşırı derecede agresif elementlerin varlığında, korozyon önleyici koruma olarak yağlama artık yeterli değildir.
Bu durumlarda, zincir parçalarını yabancı maddelere karşı korumayı amaçlayan yüzey kaplama işlemlerine sahip zincirler kullanmalısınız.
Burada kullanılan çeşitli korozyon önleyici tedavilerin ardından
Çinko kaplama
Çinko kaplama işlemi (soğuk galvanizleme olarak da adlandırılır), elektroliz yoluyla ana metal üzerinde çinko kaplama elde etmeyi amaçlamaktadır. Kalınlığına bağlı olarak atmosferik korozyona karşı iyi bir direnç sağlayabilir. Elektrolitik çinko kaplamaların görünümü ve koruyucu gücü, son bir “pasifleştirme” işlemiyle iyileştirilebilir. Bu pasifleştirme belirli renklendirmeler sağlar; bu nedenle elektrolitik çinko kaplamaya “çinko kromatlama” da denir. Doğal olarak uygulama şartlarına ve ortama göre kaplama kalınlığının arttırılması gerekebilmektedir.
Talep üzerine Rosa Catene, Krom VI (Cr VI) içermeyen ve dolayısıyla RoHS direktifine uygun çinko kaplama tedarik edebilir.
Nikel kaplama
Nikel kaplama işlemi (soğuk galvanizleme de denir), kaplamanın nikelden yapılması dışında çinko kaplama işlemiyle aynıdır. Kalınlığına bağlı olarak atmosferik korozyona karşı iyi bir direnç gösterebilir, ancak çeşitli çinko kaplama türleriyle karşılaştırıldığında daha iyidir. Nikel kaplama ile temel malzeme arasında, nikel tabakasının yapışmasını arttırmak ve “pul pul dökülme” olgusunu önlemek amacıyla bir bakır tabakası biriktirilir.
Kimyasal Nikel kaplama
Kimyasal nikel işlemi (genellikle Kanigen endüstriyel yöntemine dayalıdır), mekanik bir bileşenin yüzeylerinin esas olarak nikel (%90) ve fosfordan (%10) oluşan bir katmanla (kalınlık 10μm ÷ 50μm) kaplanmasına olanak tanır. sertlik, aşınma ve korozyona karşı direnç açısından yüzey özelliklerini iyileştirmek
Yüzey katmanının sertliği ve aşınma direnci (ancak bunlarla birlikte kırılganlık ve ufalanabilirlik yüzeyi), katmanda bulunan fosfor miktarı ve yaşla birlikte artar. orta sıcaklıklarda ısıtmanın ısıl işlemiyle birikinti.
Kaplama tabakasının sertliği (~ 550 HV, yeni kaplama, ortam sıcaklığında) ısıtma süresi ve sıcaklığına bağlı olarak artar. Yüksek sertlik değerlerine (~1100 HV) ulaşılabilir.
Bununla birlikte, bu ısıtma işleminin daha önce sementasyona tabi tutulmuş bileşenler için sorunlu olduğu akılda tutulmalıdır: ısıtma, nikel kaplamaya özgü katmanın hemen altında bulunan sertleştirilmiş katmanın sertliğini etkileyebilir. Bu durumlarda (çimentolu bileşenlerin nikel-yüksek sertliği) daha etkili bir uzlaşma çözümü bulmak için teknik departmanımızla iletişime geçmeniz tavsiye edilir.
Bu işlemin ikincil bir etkisi, sertlik/aşınma direnci ile kırılganlık/kırılganlık arasında iyi bir uzlaşmanın elde edilmesidir.
Yukarıda belirtildiği gibi, daha yüksek sıcaklıklarda (280 ÷ 350 ° C) ısıtılarak daha yüksek sertlik elde etmek mümkündür.
Yüksek sıcaklıklarda ısıl işlemden sonra, biriktirilen tabakanın son görsel görünümü fosforla veya ~% 10 oranında hafif sarımsı bir renk ile parlatılır. Fosfor seviyelerini veya işlem sıcaklığını azaltmak için giderek daha opak hale gelmek (ve görsel olarak nikel elektrokaplamayla elde edilene benzer).
Galvanik/elektrolitik nikel kaplamadan daha pahalı olmasına rağmen (4 ila 5 kat) çeşitli avantajlar sunar (bu da onu sert krom kaplamaya uygun bir alternatif yapar):
yüzey tabakasının daha fazla sertliği ve kompaktlığı, aşınma
tabakasına karşı artan direnç ile sonuçlanır, aynı zamanda iç yüzeylerde/boşluklarda veya karmaşık geometride de aynı ve hassas, kalınlığı ayarlama, orijinal pürüzlülüğe saygı gösterme ve daha sonraki son işlemeyi önleme imkanı ile
mükemmel yapışma ana metale biriktirilir (alt tabakaların araya yerleştirilmesine gerek yoktur), parçanın yüzeylerine şınavlara, genleşmelere ve sıcaklık değişikliklerine (-192 ° C ila +200 ° C) iyi tepki verme yeteneği kazandırır; “pullanma” veya çatlama
Fosforun kendi kendini yağlama özelliği nedeniyle iyi aşınma direnci ve düşük sürtünme katsayısı,
birikintilerin çok düşük gözenekliliği sayesinde özellikle alkali ortamlarda daha iyi korozyon direnci (paslanmaz çelik üzerinde bile etkili işlem sağlar) tabakası ve fosforun (ve Ni3P bileşiklerinin) varlığı, etkili bir şekilde işlenebilen malzeme yelpazesini genişletmektedir (demirli metaller, alüminyum alaşımları, paslanmaz ve özel çelikler, ısıya dayanıklı plastik ve seramik – doğrudan kurşun alaşımları veya çinko
ile uğraşmak mümkün değildir)
elektrik akımlarının olmaması, “nokta etkisinin” ortadan kaldırılması ve malzemenin kırılganlığının önlenmesi
Kimyasal nikeli karakterize eden avantajlar aynı zamanda nikel kaplama ve krom kaplamaya geçerli bir alternatif olarak uygulama bulabileceği durumların neler olabileceğini de vurgulamaktadır. .
Akımsız nikel kaplama, zincirin tüm bileşenlerine montajdan önce yapılabilir.
Akımsız nikel kaplamanın kullanıldığı tipik alanlar, korozyona karşı yüksek direnç gerektiren alanlardır.
Son derece agresif atmosferlerle temas halinde çalışabilen, maksimum korozyon direncini ve hijyenik-sıhhi kurallara uygunluğunu sağlayan zincirlerin gerekli olduğu gıda alanı kesinlikle dikkate değerdir.
Paslanmaz çelik uygulama için “Pembe” yüzey işlemi
İlerleme ve pazar talebinin her zaman kalite/hizmet açısından gelişmiş ürünler araması ve “zincir” adı verilen temel ürünün yaşam performansındaki iyileştirmeler, bizi paslanmaz çelik konusunda erken aşınma ve yıpranma ile ilgili sorunların çözümlerini geliştirmeye ve çalışmaya yöneltti. Pimler ve burçlar gibi silindirik temas elemanlarının “yumuşak” malzemesinden kaynaklanır.
Bu amaçla bugün, elde edilen sonuçlara göre maliyeti çok az olan ve aşağıdaki özellikleri sunan “PEMBE” adı verilen yeni bir yüzey işlemini öneriyoruz:
İşlem, aşınmaya ve yıpranmaya maruz kalan silindirik parçalar yani burç/pim ve sonunda rulo üzerinde gerçekleştirilir.
İşlem gören bileşenler siyah renkte görünür.
Yüzey sertliği 1100/1200 Vickers’e ulaşır (karbon alaşımının normal sementasyonunun 750’sine aykırıdır) Çelik) 40/50 Mikron kalınlığında olup, aşınmaya karşı büyük bir direnç gösterir ve bunun sonucunda zincirin ömrünü uzatır
Sert yüzeyde oluşan yapışmayı önleyen yapışma önleyici bileşiklerin varlığı sayesinde kendinden yağlamalı ve tutukluk önleyici Zincir bileşenleri arasındaki sürtünme katsayısının azaltılması ile sürtünme gerilmelerinden kaynaklanan mikro çatlakların giderilmesi
300/400 saat arası tuzlu sise dayanıklılık
-40°C/+500°C arası sıcaklıklarda etkili sonuç verir
. “sert kromlama”, “kimyasal nikel kaplama” vb. uygulamalarda olduğu gibi kaplama yoluyla değil, sertleştirme olarak yapılır; bu nedenle, gıda endüstrisi gibi belirli uygulamalarda tehlikeli olabilecek kireçlenmeye neden olan kaplama işleminin pul pul dökülmesi riskini ortadan kaldırır.
Gıda endüstrisi için her zaman ilgi çekici olan bir diğer özellik ise, aşınma nedeniyle zincirin bileşenleri arasında oluşan tozu ortadan kaldırmaması, ancak yukarıda belirtilen sertlik/aşınma direnci özellikleri sayesinde görünümünün gecikmesidir.
Bu işlemin gıda endüstrisi için özel bir homologasyonu yoktur ve zincirin gıda ürünü için bir dayanak noktası görevi gördüğü durumlarda, yani zincirin ürünle doğrudan temas halinde olduğu durumlarda tavsiye edilmez; zincirin ürünle temas halinde olmadığı herhangi bir uygulamada, dolayısıyla normal olarak gıda endüstrisinde bile tavsiye edilir.
Diğer kaplama türleri
Talep üzerine, sıcak galvanizleme veya Oksidasyona karşı son derece yüksek direnci garanti eden Delta Seal Silver GZ gibi diğer koruyucu kaplama türlerini de gerçekleştiriyoruz.
Belirli özelliklere sahip özel kaplamalar söz konusu olduğundan, bunun yapılıp yapılamayacağını önceden araştırmamız gerekiyor.
Genel Bilgiler
Bahsedilen kaplamalar, kaplanan malzemenin oksidasyona karşı direncini artıran yüzeysel koruyucu tortulardır ancak onu “anti-oksidan” bir malzeme yapmazlar. Bu tür kaplamaların ömrü, direnci tehlikeye atabilecek çok sayıda değişikliğe bağlıdır. Doğal olarak, değişken sürenin (çalışma saatleri) yanı sıra, çalışma sıcaklığını, aşındırıcı maddelerin varlığını ve kaplamanın koruyucu özelliklerini olumsuz yönde etkileyebilecek agresif deterjanların kullanımını da dikkate almalısınız.